Eski Meclis Başkanı ve Eski Başbakan Dr. Sibel Siber, katıldığı Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programında Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.
Dr. Sibel Siber, hükümetin hem bilimsel olarak gerekli tedbirleri alamadığını, hem de denetim yapamadığını belirterek, “Kapanmak istemiyorsak denetim yapılmalı uymayanlara ceza verilmeli ve çok test yapılmalı” dedi.
Siber, çözüm üretemeyen yetkililerin farklı açıklamalar yaptığını, kısır döngü içinde ne zaman açılacağız ve kapatılacağız endişesi yaşandığını vurguladı.
“Verilere göre karar alınmalı”
Dr. Sibel Siber, açılma ve kapanmayla ilgili karar alınırken plan program ve verilere göre hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kapalı kaldığımız süre içinde günde 15 bin test yapılsaydı 10 günde 150 bin kişiye test yapılmış olurdu. Pozitif olanları bulup geri kalanlar normal hayatına devam ederdi” diye konuştu.
“Sağlıkta maksimum mücadele edilmeli”
Kapanmanın yaratacağı sosyal devlet sorumluluğunun yerine getirilmediğini anlatan Siber, “Devlet kapanmanın bedelini yerine getiremedi. İnsanlar arasında infial var. ‘Covid-19’dan ölmeyeceğiz ancak açlıktan mı ölelim?’ diye konuşulmaya başlandı. Alınacak kararlar, sosyal devlet anlayışıyla düşünülmeli. Devlet madem destek olamıyor hastalıkla mücadele de maksimum hareket edilmeli. Kurallara uyulmalı, denetim yapılmalı ve çok test yapılmalı” ifadelerini kullandı.
“Halkla ilişkilerde sıkıntı var”
Ülkenin küçük ve nüfusunun az olmasının bir avantaj olduğuna işaret eden Siber, “Sürecin en başından beri epidemiyolojik değerler üzerinden hareket edilmeliydi. Kriz yönetimlerinde önce durum tespiti yapılır ona göre adım atılır. İstatistiklerle ilgili plan ve program yok yarıca halkla ilişkilerde de sıkıntı var. Yetkililer farklı açıklamalar yapıyor. Büyük bir ülkenin semti kadarız ancak kısır döngü içinde ne zaman açılacağız ve kapatılacağız endişesi yaşıyoruz” dedi
“Denetleme yapılmalı, uymayanlar cezalandırılmalı”
Denetimli bir şekilde açılmanın yapılabileceğini anlatan Siber, “3 ay kapanırsak bulaş sıfırlanır ancak bu durum sürdürülebilir değil. Sistematik düşüncelerle ilerlenmeli. Sağlıkta maksimal düzeyde hareket edilmeli. 3 kurala uyulmalı, uyulmazsa denetlenmeli ve ceza kesilmeli.
“Güçler birleştirilmeli”
Kamunun hantal yapısından dolayı kendi görevleri dışına çıkmak istemediğinden bahseden Siber, “Güçler birleştirilmeli. Belediyeler, muhtarlar, üniversiteler, özel hastaneler ve doktorlarla beraber hareket edilmeli. Kurallara uyulup uymaması vatandaşa bırakılmamalı. Bilinçli olanlar kurala uyar ancak uymayana da ceza verilmeli” dedi.
“Sağlık Bakanı ve kurullar birlik olmalı”
Sorunları aşmak için birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Siber, “Önce bakanlar kurulu içinde birlik olunmalı. Bakanlar kurulu ile sağlık Bakanı ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ayrı yerde” dedi.