Kıbrıs Objektif Web Tv’ye konuk olan Faiz Sucuoğlu pandemiyi değerlendirdi ve açıklamalarda bulundu.
Pandemi süreci hakkında konuşan Faiz Sucuoğlu yeni bir dalga ile karşı karşıya kaldığımızı, sürekli değişime uğrayan virüsten kurtulamayacağımızı ve virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirtti.
Son günlerde artan vaka sayılarıyla ilgili vakaların sayılarının düşmesini beklerken tam tersi yükseldiğini ifade eden Sucuoğlu:
“Neden çünkü açık havada oturmayı ve yaşamın büyük bir bölümünü açık havada geçirmeyi tercih ediyoruz? Yani biz bunu bir avantaj olarak düşünmüştük ve kış aylarında şöyle demiştim;
Mayıs ayında vakalar düşüş olacak nitekim Mayıs ayının ilk haftasında bir düşüş yaşandı. Ondan sonra tekrardan yeni çıkan mutasyonlarla şekil değişti. Dün 111 vaka tespit edildi 110’u yerli ve bu yerli vakalar da farklı farklı yerlerden. Bu tehlikeli. Bu şunu gösteriyor. Biz bir şekilde korunmayı ihmal ediyoruz. Hassasiyeti kaybettik ve kontrol mekanizmasını bir şekilde göz ardı ediyoruz.
Özellikle düğünler ve toplu eğlence mekanları çok tehlikeli. Gençlik çok rahat usandılar bıktılar. Bütün dünya usandı bakın Wembley akşam full dolu. Ama insanlar ve ekonomi usandı. Ekonomi artık bunun tolere edecek ivmeyi çoktan aştı. Artık bundan sonra olası bir kapanma özel sektörü bitirme demektir.
İnsanlar korkuyor kapanma olur mu diye. Kapanma olmaz Kapanma olamamalı. Ama ne yaparsak yapalım sonuçta kişisel korunma, kişisel sorumluluk ön plana çıkar. Yani aşı da olsanız pcr testi de olsanız, ne yapılırsa yapılsın kişi eğer kendi korunmasını kendi sorumluluğunu bir şekilde göz ardı ederse düşeceğimiz durum belli.
Şu an hastaneler ve karantina otelleri dolmaya başladı. Tabi aşılananlar daha hafif geçiriyor. Ama şunu hep söyledik aşı bizi koruyucu bir silahtır. Ama en önemlisi maske mesafe ve hijyen bunlar olmazsa olmazdır. Aşı da bunların üzerine bonustur.
Aşıyı herkes yaptıracak. Şu anda vakaların yüzde 50 kusuru 18-35 yaş arası neden? Aşılanmadıkları için. Neden? Usandılar bıktılar havalar sıcak eğlence mekanları derken vakalar şu anki durumuna geldi.
Güney komşumuz keza vaka sayılarında 1000leri zorluyor. Yani burada artık eğer biz kapıların kapanmamasını istiyorsak; eğer biz tekrardan belli sınırlamalar ve cezaların gelmemesini istiyorsak, biraz daha hassas olalım, biraz daha bu konularda kendimizi koruyalım. Bakın ben gencim bana bir şey olmaz. Doğrudur olmaz. Ama sen o virüsü alır eve götürürsün evde risk faktöründe insanlar varsa onlara bulaştırırsın. Açıkçası bana bir şey olmaz düşüncesi kabullenebilir bir savunma değildir”.
Karantina sürecini nasıl değerlendirir?
Faiz Sucuoğlu karantina sürecini de şöyle değerlendirdi:
“Dünyada yoktur böyle bir yöntem. Ekonomik olarak korkunç bir külfet oluşturur Maliye’ye. Ama biz baştan beri bunu tercih ettik. Dünyada bildiğim kadarıyla bu şekilde otellerde bu kadar yaygın karantina uygulayan yok. Sadece KKTC’dir. Bilekliklerde fena değil. Ama ihmal oluyor. Sistemde kilitlenme oluyor herhalde. Zaman zaman sıkıntı olsa da fena gitmez. Zaten bilekliği takan kişi cezai yaptırım korkusundan dışarı çıkmaktan çekinir ama istisna olarak bileklikli görüyorsunuz.
Benim özet olarak söylemek istediğim bu konuda devlet ne yaparsa yapsın bu konuda özne bireylerdir. Eğer bireyler bu konuda sorumluluk üstlenmezse bu iş daha kötüye gider. Ama bu iş uzun sürecek. Bu sene da gelecek. Seneye da gidecek. Çünkü alışılagelmişin dışında bir virüsle karşı karşıyayız. Normalde virüsler insanın içinde yaşamaya adapte olurken bu virüs farklı bu virüs. 3 milyon ölüm var dünyada. 100 kusur milyon virüsü taşıyan insan var dünyada ve DSÖ verileri şunu gösteriyor.
Bu kadar aşılamaya rağmen virüsün bulaş ve öldürücülük kapasitesi devam ediyor. Alışılagelmişin dışında bölgesel virüsler ortaya çıkar. Delta virüsü gibi belli ki bu virüs akıllı bir virüs. Kendini yeniliyor hatta yeni çıkan varyantlar bazı aşılara karşı dirençli. Biz her şekilde kendimizi korumak zorundayız. İki aşısını olup hastalık kapan bir sürü insan var hem burada hem dünyada. Maske mesafe hijyene dikkat edeceyik”.