Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Topak Ürünleri Kurumu (TÜK) çalışanlarının Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmaması yanında maaşlarının da ödenmemesi üzerine bir günlük grev ve Başbakanlık önünde eylem başlattı.
Kamu-İş’in eylem ve grevinin seyri, halen devam eden Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacak karara bağlı olarak belirlenecek. Başbakanlık önündeki eylem sırasında Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere Başbakanlığa gelen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eylemcilere açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, TÜK’ün borçlarından dolayı “faaliyetlerini sürdüremeyecek duruma geldiğini”, ancak kurumun ayakta durabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. TÜK’ün “kendi başına batan bir kurum” olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, TÜK’ün bugün çalışanları ödeyememesi yanında, ne parası ne de ambarında arpanın bulunduğunu, alacaklarını alamayan bir kurum haline geldiğini anlattı. Bakan Çavuşoğlu, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, TÜK’ün faaliyetlerinin sürdürebilmesi için yapılması gerekenlerin yapılmasını ya da iflasının açıklanmasını talep edeceğini de açıkladı. Tarımdan sorumlu bakan olduğu bir önceki dönemde TÜK’ün borçlanma limitinin11 milyon TL olduğunu, daha sonra bunun 45, son olarak da 65 milyona çıkartıldığını; bugün borçlanma limitinin tümünün kullanıldığını ifade eden Çavuşoğlu, kurumun borçları için ayda “1 milyon TL faiz” ödemesi gereken bir durumda bulunduğunu söyledi. Çalışanların 13’üncü maaşlarının ve bugün ödenmesi gereken maaşlarının ödenmemesiyle ilgili olarak da Çavuşoğlu, Maliye Bakanlığı’ndan para aktarılmayacaksa yarın da maaşların ödenemeyeceğini ifade etti. Nazım Çavuşoğlu, hükümetin programında da açıkladığı gibi, üretici dostu kimliği ile elini taşın altında koyacağına inandığını belirtti. Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise TAK’a yaptığı açıklamada, Kamu-İş’in TÜK çalışanlarının maaşlarından İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta ve gelir vergisi için kesinti yapılmasına rağmen gereken yerlere yatırım yapılmadığı için geçen hafta da eylem düzenlediklerini ancak Hükümet ile bahse konu ödemeler ve 13’üncü maaşların 8 Ocak 2021’de ödeneceği üzerine anlaştıklarını anlattı. Ancak, bugün çalışanların maaşlarının ödenemeyeceğini öğrenmeleri üzerine grev ve eylem kararı aldıklarını kaydeden Serdaroğlu, “Bu yapı doğru değil” dedi. TÜK tarafından çalışanlardan Haziran 2020’den beri İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigortalar ve gelir vergisi için kesinti yapıldığını ancak yapılan kesintilerin gerekli yerlere yatırılmadığını belirten Serdaroğlu, Sendika’nın TÜK’e hesaplarını inceleme talebini ilettiğini ifade etti.
“40 ÇALIŞAN BAŞKA KURUMDA AMA MAAŞI TÜK’TEN ÖDENİYOR”
TÜK’e 2008’den sonra işe alınan, daha sonra devletin farklı kurumlarına aktarılan, ancak maaşı Maliye tarafından TÜK’e ödenmek üzere, TÜK tarafından ödenen çalışanların durumuna da değinen Ahmet Serdaroğlu, bu durumda olan 40 çalışan bulunduğunu ancak TÜK’ün bu konuda Maliye’den alacağının da bulunduğunu sözlerine ekledi.