Yurt dışından çok sayıda öğrencinin ülkemizde eğitim görmesiyle birlikte ‘ayrımcı’ yaklaşımlar da tartışma konusu oldu.
Dönem dönem söylemlerden öte fiziksel şiddete de varan ‘ırkçılık’ konusu ile ilgili VOIS Cyprus tarafından yayımlanan anket sonuçlarıyla ülkemizdeki yabancı uyruklu öğrencilerin yüzde 88’inin ‘ırkçılık kurbanı’ olduğu ortaya konuldu.
Anket sonuçlarıyla birlikte yapılan açıklamada ırkçılığın bir ‘hastalık’ olduğu, ‘görmezden gelinerek tedavi edilemeyeceği’ vurgulandı.
Öte yandan söz konusu açıklamada Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki uluslararası öğrencilerin perspektifinden ırkçılığın kapsamlı ve bağlamsal olarak daha doğru bir tanımının yapılması için bit.ly/3fm9xjq adresindeki anket doldurularak sürece katkıda bulunulması konusunda ricada bulunuldu.
VOIS Cyprus tarafından yapılan paylaşım şu şekilde:
“KKTC’de Irkçılığı Değerlendirmek için yaptığımız çalışmada Haziran 2020’de 524 yabancı öğrencinin %88’inden fazlasının ırkçılık kurbanı olduğu bulduk.
Sorumlu kim?
Irkçılık bir hastalıktır ve görmezden gelmekle tedavi edilemez.
Irkçılık, genel bir bakış açısıyla, ırk ayrımcılığına sebep olurken, mağdurlar taciz, sömürü ihmalinden veya kaçınmasından taciz, sömürü,ihmal, hor görülme kadar değişen sonuçlar doğurur
KKTC’de yabancı bir öğrenci olarak Irkçılığı nasıl tanımlarsınız? Bir konuyla ilgili bir tartışma neden insanları rahatsız ediyor veya onu aşırı tepki olarak görüyor? Irkçılığın birçok biçimi vardır ve pek çok şekilde sürdürülebilir. İnsanlar bu deneyimleri yaşıyor, neden bazı kişiler onları reddetmeye bu kadar hevesli?
Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki uluslararası öğrencilerin perspektifinden ırkçılığın kapsamlı ve bağlamsal olarak daha doğru bir tanımını sağlamamıza yardımcı olmak için, lütfen anketimize katılın: