- İthalatta 2. sırada bulunan yem bitkilerinin ithalatını azaltmaktır. Bu bağlamda, ülkemizde yem bitkisi üretiminin yoğun olduğu bu bölgede daha da fazla yem bitkisi üretmenin yollarını aramalıyız.
- TC'den gelen suyu Mesarya'da kullanmak mı istiyorsunuz ? O zaman dersiniz ki çiftçiye; bu suyu, kurak geçen senelerde, sulamanın önemli olduğu periyodlarda kuraklığı önlemek için kullanacağız. 1 birim yem bitkisi üretmek yerine 3 birim yem bitkisi üretmiş olur, böylece yem bitkisi ithalatını azaltır, ülkeden çıkan dövizin de ülkede kalmasını sağlarsınız.
Alas: “Mesarya’ya su ulaştırılacaksa yem bitkisi üretiminde kuraklığa karşı kullanılabilir”
SULAMA SUYU FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKİLMELİDİR
Güzelyurt ve Lefke bölgelerindeki sulama suyu fiyatları her yıl daha da artıyor. Bugün ortalama, tonu 5-6 TL olan bir su fiyatı var. Üstelik imzaladığınız protokollere göre üretici artık sulama suyunu sulama birliklerinden peşin satın almak zorunda. Üreticiler, özellikle narenciye üreticileri peşin ödeniyor mu ki suyu peşin ödeyebilsin ?
"TC'den gelen suyla birlikte Mesarya'da sulu tarıma geçeceğiz" diyorsunuz. Bu hata TC GAP projesinde yapıldı. Taban suyu yüksek olan o bölgede sulu tarıma geçildi ve şu an oradaki topraklar çorak, tuzluluk sorunu en üst seviyede ki Mesarya topraklarının hâli hazırda benzer tuzluluk ve kireç sorunu var. Göz göre göre aynı hatayı yapmak bile bile lades değil de nedir ?
“MESARYA’YA SU ULAŞTIRILACAKSA YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNDE KURAKLIĞA KARŞI KULLANILABİLİR”
Mesarya'daki çiftçiyi ihya etmek mi istiyoruz ? Bunu sağlamak için yapılacak en doğru şey ;
Bunlar da ilginizi çekebilir