“Çözüm, İyi Yönetim İle Ucuz, Çevreci Ve Kesintisiz Üretimdir…”
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, 14 ayda elektriğe yüzde 105 zam yapıldığına dikkat çekti.
Hüseyin Peksever, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kıb-Tek’in cansız bir işletme olduğunu belirterek, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 49’unun AKSA özel şirketine verilerek ülkenin enerji politikalarının ipotek altına alındığını vurguladı.
Peksever, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Elektriğe ne kadar ZAM yapıldı?
Elektriğe neden zam yapıldı?
Geçtiğimiz 14 aylık süre zarfında elektriğe min %105 zam yapılmıştır
Elbette ki hayat pahalılığı oranındaki maaş artış sebebi ile üretim maliyetlerine bir miktar yansıması doğaldır peki bu oranın toplam maliyetin içerisindeki oranın payının %8’i aşmadığını biliyor musunuz?
Kıb-tek cansız bir işletme olup işletmenin sahibi her ne kadar halk ta olsa yönetim hakkı halkın meclise sevk ettiği iktidardadır. Yani hükümet edenler KIB-TEKi iyi yönetirse kesintisiz, çevreyi kirletmeyen ve mevcut yakıt modelleri ile çok daha ucuza elektrik üretmek mümkün olurdu. Böylelikle sanayinin, üretimin ve genel yaşamın temel girdi maliyetlerinden biri olan elektriğin ucuz olması nedeni ile hayat pahalılığı daha düşük olurdu.
Elektrik üretiminde en yüksek girdi maliyetlerinin başında akar yakıt gelmektedir, dolayısı ile üretimde ucuz yakıt türleri ve az yakıt tüketen santral modelleri tercih edilmektedir.
Geçtiğimiz yıl 2023 Ağustos ayında sözleşme süresi henüz dolmayan AKSA şirketinin sözleşmesi İHALESİZ olarak uzatılmış ve kapasitesi 175 Mw a çıkartılarak kira bedeli yükseltilmiş ve ülkenin elektrik ihtiyacının %49 u AKSA özel şirketine verilerek ülkenin enerji politikaları ipotek altına alınmıştır.
Yani Kıb-Tek’in 10 dolar cent kwh üretim yapabilmesinin yerine özelden minimum 16 dolar cent Alım garantili alım yapılması zorunlu kılınmıştır.
Diğer yandan Kıb-Tek’in kendi santralleri içerisinde
1-daha ucuz maliyetli üretim yapan makinelerin bakımları ve yedek parçaları geciktirilerek devre dışı bırakılması
2-geç tedarikli, efsafı ve rafinerisi bilinmeyen ihalesiz yakıt alımından dolayı makinelerin hsar görerek devre dışı kalması ve üretim güçlerinin azalması
3- Artan enerji talebinin karşılanması için ekonomik ve çevreci santral yatırımları yerine Mobil deprem santrallerinin teknecik elektrik santrallerinde koğuşlandırarak euro dizel yakıt ile 26 dolar cent kwh üretim yapılması
4- Ercan hava alanı gibi özelleştirilmiş olan fakat enerji tüketim bedelleri gününde tahsil edilmeyip yüksek faiz oranları ile borçlanma yoluna gidilmesi
5- Kablo ile ucuz elektrik yalanları ile sorumlulukların yerine getirilmeyip Güney Kıbrıs’tan pahalı elektrik satın almak…
Çözüm: iyi yönetim ile ucuz, çevreci ve kesintisiz üretimdir…”