Eczacılar Birliği, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle mesaj yayımladı
Eczacılar Birliği’nin mesajı şöyle:
Eczacılık mesleği, doğrudan insan sağlığıyla ilgilendiği için, insanlık tarihiyle yaşıt, en eski meslek gruplarından bir tanesidir. Mesleğimiz, insan sağlığını iyileştirmek gibi son derece kutsal ve payı olmayan bir görevi bizlere bahşetmiştir.
Biz eczacılar; gücümüzü, 184 yıllık bilimsel birikimimiz ve toplumun kalbinde, sağlık sektörünün en kolay ulaşabilen ilk halkası ve ilaç uzmanı kimliğimizden almaktayız.
Topluma en yakın sağlık danışmanı olarak hizmet verirken, hastalarımızın sağlığının korunması ve iyileştirilmesi adına üstlendiğimiz rol ve sorumluluklar temel meslek bilincimizdir.
Tüm bu sorumluluklarımızın çerçevesinde, özellikle son yıllarda, başta pandemi olmak üzere, ülkemizde çıkan yangınlarda, kardeş ülkemiz Türkiye’de gerçekleşen deprem felaketinde ve gerek yurt içi gerekse de yurt dışında elimizin yetebildiği, uzanabildiğimiz tüm olağanüstü durumlarda da her zaman ve her koşulda ihtiyacı olan herkesin yanında durmayı başarmış, örgütlü ve planlı yapımızla çok değerli hizmetleri hayata geçirmiş olan bir sağlık meslek örgütünün mensuplarıyız.
Hal böyle iken, 14 Mayıs Eczacılık Günü vesilesiyle birkaç noktaya değinmek istiyoruz.
Ülkemizde ilaç ve eczacılık sektörü uygulanan devlet politikalarının yetersizliğinden dolayı diğer dünya ülkelerine kıyasla çok geride, bir diğer tabirle çağ dışı kalmış durumdadır. Bu durum; eczacıların mesleğini hakkıyla icra etmesine engel olmakta, hastaların ilaca erişimini ise her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır.
Öte yandan; bizler için hayati önem taşıyan ve ülkenin atar damarı niteliğinde olan İlaç ve Eczacılık Dairesi’ndeki yetersiz eczacı sayısının ivedilikle arttırılması ve işleyişteki hantal yapının hızla iyileştirilmesi gerekmektedir. Dairenin işleyişi, ihale süreçleri, denetimler, izinler, kurullar ve daha birçok yapılması gereken işler yetersiz eczacı sayısından dolayı tam randımanlı şekilde yapılamamakta olup, beş eczacının paylaşması gereken sorumluluklar 1 eczacı ile çözülmeye çalışılmaktadır. Bu hantal işleyiş ise beraberinde ciddi bir gecikme ve hasta mağduriyeti yaratmaktadır.
Devlet yetkililerinin, bir an önce hastalara ilaç teminini bırakarak, hastaları, bedeli sigorta tarafından karşılanacak reçeteli ilaçlarını almak üzere kendilerine en yakın eczaneye yönlendirmesi gerekmektedir.
Ülkemizde eczacılık fakültelerinin ve buna bağlı olarak da mezun eczacı sayısının her gün artması ile ilgili olarak yetkili kurumların gerekli çalışmaları hızla tamamlaması ve hem meslektaşlarımızın hem de eczacı adaylarının haklarını koruma altına alması gerekmektedir.
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği tarafından hayata geçirilmesi planlanan KTEB Satış Terminal Sistemi yazılımı, ülkemizin ilk yerli yazılım programı olması nedeniyle de devletin tüm mercileri tarafından özellikle desteklenerek, bir an önce hayat bulmalıdır.
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’ne bağlı üyelerimiz, bir düzenleme ile ivedilikle birinci derece kamu sağlık çalışanı niteliğinde sayılmalı ve gereken tüm haklara sahip hale getirilmelidirler.
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, ülkenin ilaç ve ecza sektörünün tüm mercilerine görüşlerini bildirerek, toplum sağlığı adına hareket etmektedir.
Bu bağlamda; toplumun en yakın sağlık danışmanı olan eczacılarımızın, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutlar, eczacılık yemini çerçevesinde vatandaşa hizmete son güne kadar devam edeceğimizi belirtmek isteriz.