Hüseyin Güneralp yazdı: Çocuklarınızın katıldığı spor okullarında nelere dikkat edilmeli?
Ülkemizde ve dünyada gelişen teknolojiyle birlikte çocukların aktif olabileceği alanlar ne yazık ki günden güne azalmakta. Ancak aktif olmaları için katıldıkları spor okullarında doğru eğitim alıyorlar mı? Bu noktada karşımıza büyük bir soru işareti çıkıyor. Çocukluk dönemi aktiviteleri çocuğa özgü olmalı, yaşa göre planlanmalıdır.
5-7 Yaş
Bu aralıkta çocukların hareketli cisimleri takip etme, denge ve dikkat süreleri gelişmiştir. Jimnastik, ip atlama, toplar ile oyun oynama, atma, çekme, yakalama, bisiklete binme, yüzme ve kendi vücut ağırlığı ile kuvvet çalışmaları yapmaları gerekmekte. Takım sporlarına adaptasyon yetenekleri 6 yaşından sonra artış göstermekle birlikte katıldıkları aktiviteler çok uzun süreli olmamakla birlikte sık aralıklarla dinlenmeler verilmeli.
8-9 Yaş
Bu döneme gelindiğinde karmaşık hareketleri ve uygulamaları yapabilirler. Özelleşmeden uzak oyun ve eğlence formatında çok yönlü gelişim hedef alınmalıdır. Fiziksel gelişimleriyle birlikte motor yeteneklerinin gelişimine yönelik tırmanma, koşma, denge, esneklik, çabukluk ve bunun yanında ritim çalışmaları eklenmelidir. Ağırlık çalışmaları için kendi vücut ağırlığının yanı sıra gözlem altında olmak koşulu ile hafif ağırlıklarla basit teknik çalışmalar önerilebilir.
10-12 Yaş
Koordinatif özelliklerin gelişimine yönelik çalışmalar yapılması gerekmekte. Branşa özgü tekrarlar yapılmalı. Bireysel veya takım sporlarında yarışma organizasyonlarına katılım gerçekleşir. Oyun kuralları, taktik ve teknik çalışmalar daha rahat algılanarak yapılır.
13-15 yaş
Bu yaş aralığındaki çocukların dikkat kapasiteleri çok iyi duruma gelmektedir. Oyun taktiklerinizi ve stratejileriniz uygulayabilirler. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme gerçekleşmektedir. Spor branşına özgü önemli kas gruplarının genel ve çok yönlü kuvvetlendirilmesine, vücut ağırlığı ile birlikte ek ağırlıklar kullanılabilir. Karın ve sırt kaslarını geliştiren, postür koruyan hareketler yaptırılmalıdır. Kuvvette devamlılık dairesel antrenmanlarla geliştirilirken, çabuk kuvvet antrenmanlarında da genel uygulamalar yaptırılmalı.
16-18 yaş
Yetişkin seviyesine yakın bir gelişime ve becerilere sahip hale gelen çocuklarınızın dikkat ve algılama yetileri çok iyi ve tamdır artık. Kuvvet kazanmaya yönelik çalışmalar yapmalı çünkü bu dönem kuvvet gelişiminin en yüksek olduğu dönemi kapsamaktadır. Maksimal kuvvet, çabuk kuvvet, kuvvette devamlılık antrenmanlarına devam etmeli. Tüm iskelet kas gruplarına yönelik, çok yönlü sistematik artışlarla çalışmaya devam etmelidir.
Uzm. Hüseyin Güneralp