Maviş: 66 Okulun Raporu Ne Zaman Tamamlanacak?
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Okulların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinin, güvenli bir ortam yaratılmasının yaz aylarında da takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.
Maviş, güçlendirme ve yeni okul yapımı çalışmalarını kamuoyunun gündeminde tutmak, hızlandırmak amacı ile okulları ziyaret etmeye ve bilgi paylaşmaya devam edeceklerine de dikkat çekti.
Maviş, sözlerine şu şekilde devam etti:
Şu ana kadar Komite’de 58 okul görüşülmüş, 25 okulun ihalesi sonuçlanmıştır. 22 okul ise ihale aşamasındadır. Bununla birlikte 5 okulda yapılan kontrollerden sonra bu okullarda güçlendirmeye ihtiyaç duyulmadığı saptanmıştır.
Elimizdeki verilere göre İlköğretim Dairesi’ne bağlı 15 tane okulun kullanım dışı binaları mevcut, bununla birlikte şu an kullanılmayan Canbulat İlkokulu ve Erdal Abit İlkokulu ile birlikte bu sayı toplamda 17 okuldur.
Sendika olarak dikkatinizi çekmek istediğimiz noktalar şunlardır:
1-Kullanım dışı olan okullar ve binalar için konteyner geçiş süresi dolmadı mı?
2- Öğrenciler ne zaman gerçek yeni okul binalarına kavuşacak?
3-Neden gerçek okul binaları yapmak yerine konteyner ihaleleri devam ediyor?
4-Üç yıl önce Gönyeli Yenikent’te yeni yapılmış bir okula 8 adet konteyner sınıf ve yine konteyner tuvaletler eklenerek “toplama kampı” görünümlü okullar yaratmak hükümetin ve Eğitim Bakanlığı’nın yeni vizyonu mu ?
Okulların açılmasına 1 ay kala, yapımına başlanmış olanların bile bitmesi zor görünüyorken, geriye kalan diğer 66 kamu okulunun onarım, tadilat ve güçlendirme projeleri hala vizelenmemiş, keşif bedelleri tamamlanmamış ve deprem komisyonun bilgisine getirilmemiştir. 66 OKULUN RAPORU NE ZAMAN TAMAMLANACAK? Ne zaman güçlendirme çalışmaları başlayacak?
Deprem fonunda şu ana kadar harcanması için blokesi yapılan miktar 315.329.390.18 + KDV’dir. BLOKESİ YAPILMASINA RAĞMEN KONTROLERLER VE MÜTEAHİTLERİN TAMAMI NEDEN ÖDENMEDİ?
Diğer okulların tamiratı için elde kalan toplam 674 milyon TL’nin NAKİT AKIŞI ne durumdadır?
Eğer deprem fonunda nakit akışı yoksa ve halktan toplanan vergiler kâğıt üstünde duruyorsa; okulların tamiratı için ayrılan nakit para nereye kullanıldı?
Geriye kalan okulların raporlarının ortada olmaması, bürokrasinin işi yavaşlatmasının arkasında deprem fonunda nakit akışı olmaması, kontroler ve müteahhitlerin emeklerinin karşılığını alamaması mı vardır?
Eğer okulların tamiratı için ayrılan nakit parayı kurultay istihdamına harcadıysanız, kamu maliyesine borçlandığınız, vergi ve kaçak affı yaptığınız bu süreçte okullar nasıl güçlendirilecek? Bu durum da rüşvet, sahtecilik, yolsuzluk gibi siyasi ahlaki çöküş değil mi?