Özersay: “Aşı meselesi insani bir meseledir, siyasi bir dil kullanılmamalı”
“ÜLKEDEKİ SİYASİ İKTİDARSIZLIĞIN NEDENİ SEÇİM BARAJI DEĞİLDİR”
Kudret Özersay, seçim barajı tartışmalarının dünyada birçok ülkede yapıldığını söyleyerek; mecliste iki unsurun dengelenmesinin şart olduğuna işaret etti ve ekledi;
“Ülkedeki farklı görüşlerin ‘halkın iradesi’ olarak mecliste temsil esilmesi ve bunu yaparken siyasi istikrarsızlığa da fırsat verilmemesi önemlidir.” Özersay, Türkiye’deki seçim barajıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde alınan kararlar ve değerlendirmeler olduğunu hatırlattı. Ülkedeki siyasi istikrarsızlığın nedeninin bugünkü seçim barajının olmadığını vurgulayan Özersay sözlerine şöyle devam etti:
“Soru şudur; bu kadar yıldır bu seçim barajıyla ortaya çıkan aritmetik duruma baktığınızda hükümet kurulabilmesi için en az 3, 4 veya 5 partinin bir araya gelmesini zorunlu kılan bir durum mu ortaya çıkıyor? Hayır. Çoğu zaman iki partinin bir araya gelmesiyle hatta farklı varyasyonlarla hükümetler kurulmuştur. Halkın Partisi’nin meclise girmesiyle yeni varyasyonlar da eklendi. Bir dönem İtalya’da olduğu gibi hükümet kurulabilmesi için 4-5 partinin koalisyon kurma zorunluluğu ortaya çıkmıyor. Böyle bir aritmetikle karşılaşmıyoruz. O nedenle, ‘Bu seçim barajından dolayı memlekette siyasi istikrarsızlık oluyor’ diyemeyiz. Mesele seçim barajı değildir. Hem seçim sonucunda meclise giren siyasi partilerin birbirleriyle uzlaşmaya dönük, güvenilir bir koalisyon ilişkisi kurmasıyla, etik ve ahlaki anlayışıyla ilgili bir şeydir hem de bazı siyasi partilerin kendi içinde bir bütün olarak hareket edemeyip vekillerinin bir kısmının başka yönde hareket etmesiyle ilgilidir. Seçim barajının siyasi istikrarsızlık yarattığı ülkeler vardır. Ancak KKTC o ülkelerden biri değildir.”
Bunlar da ilginizi çekebilir