Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği, psikolog mesleği hizmetlerini düzenleyecek bir meslek yasasının eksikliğine işaret ederek, “psikologların ünvanını korumak, meslek tanımlarına uygun koşullarda çalışmalarını sağlamak, mesleki uygulamalarda etik ilkelere dikkat edilmesini sağlamak ve psikologların haklarını güvence altına almak için meslek yasasının çıkarılmasını” talep etti.

Dernek, meslek yasasının, hem psikologların haklarını hem de hizmet verdikleri kişileri de koruyacağını vurguladı.

Dernek konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Kıbrıs’ta çalışan psikologlar olarak psikolojinin tüm alanlarını kapsayacak, tüm öğrenci ve meslektaşımıza eşit ve adil haklar tanıyan bir meslek yasasının çıkarılmasını uzun zamandan beri beklemekteyiz. Yaklaşık 20 yıldır süren yasa çalışma mücadelesinde, hükümetlerin hızlı değişimleri bizleri tekrar tekrar sürecin en başına döndürmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Kuran: Bilimsel ve etik değerleri korumaya devam edeceğiz
Kuran: Bilimsel ve etik değerleri korumaya devam edeceğiz
İçeriği Görüntüle

“Son yıllarda birçok kişinin Kuzey Kıbrıs’a yerleşip hiçbir denetimden geçmeden ‘psikolojik hizmet’ vermeye başlamasının endişe verici olduğunu” belirten Dernek, bu denetimlerin yapılmamasının, hem psikologlar hem de vatandaşlar açısından “ciddi risk” yarattığını vurguladı.

Dernek, bunun yanında psikologların çalışma koşullarının etik olarak belirlenmemesinin, lisans eğitimi ile denk tutulmayacak sertifika programlarıyla insanların “yaşam koçu”, “regresyon terapisti” ya da “bilinçaltı temizleyicisi” gibi ünvanların kullanılmasının, psikoloji biliminin ve psikologluk mesleğinin değersizleştirilmesine yol açtığına işaret ederek, psikologların haklarını koruyacak bir yasanın olması ve odanın kurulmasının büyük önem taşıdığını yineledi.

Dernek, meslek yasasının; hem psikologların haklarını hem de hizmet verdikleri kişileri koruyacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Meslek yasasının hayata geçmesi son derece önemlidir. Çünkü meslek yasasının olmasıyla hem psikologların hakları korunacak hem de hizmet verdikleri kişilere zarar vermeleri engellenecektir. Yasanın olmaması, psikologların görev tanımlarının belirsiz olmasına, psikolog ünvanının güvence altında olmamasına ve mesleki uygulamalar üzerinde yaptırımı olan bir etik yönergenin olmamasına yol açmakta ve bu boşluk birçok hak ihlaline zemin hazırlamaktadır. Ülkemizde psikolog olup da henüz tam meslek yetkinliğine sahip olmamış meslektaşlarımız kendilerini aşan konularda çalışmakta ve hizmet verdikleri kişilere zarar vermektedirler. Bunun yanı sıra psikoloji lisansına sahip olmayıp psikolog gibi çalışan kişi sayısı da azımsanamayacak kadar fazladır.”

Açıklamada, “Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği olarak, psikologların ünvanını korumak, meslek tanımlarına uygun koşullarda çalışmalarını sağlamak, mesleki uygulamalarda etik ilkelere dikkat edilmesini sağlamak, psikologların alanda yaşadıkları hak ihlalleri karşısında başvurabilecekleri bir meslek birliğinin olmasını sağlamak, bu mesleğin ve meslek elemanlarının güvence altına alınması için bir an önce psikologların meslek yasasının çıkmasını istiyoruz.” İfadelerine yer verildi.